Den mørke tid er over os – glæder du dig til hyggelige stunder med stearinlys og varm te, eller bliver du blot træt og trist

Så er den mørke tid over os, dagene bliver kortere og kortere, det er næsten mørkt, når vi står op og igen når aftensmaden snurrer på komfuret. Mange mennesker synes det er en trist tid, vi går i møde. Det bliver vådt og blæsende, kulden går gennem marv og ben og vi har ikke fantasi til at forestille os den vinterfrakke, som kan holde os varme gennem de næste 4 – 5 måneder.

Ligegyldig om vi synes vinteren kalder på hygge og levende lys eller på at gå i hi, indtil solens stråler igen begynder at varme, bliver vi alle sammen lidt mere trætte, føler at energiniveauet ikke er helt så højt som ellers og vi får måske en øget trang til at spise og helst mad med højt sukkerindhold. Det er der ikke noget mærkeligt i og forklaringen skal findes i at mennesket har brug for en vis mængde lys om dagen. Allerhelst skal vi have mellem 30 og 60 minutters lys hver dag. Det er desværre ikke muligt om vinteren i Danmark. Manglen på lys påvirker serotonin niveauet i hjernen. Serotonin kendes bedst som hjernens lykkehormon og når niveauet af serotonin falder, bliver vi mere trætte og triste. En anden forklaring på vi føler os mere trætte om vinteren er at niveauet af søvnhormonet melatonin øges. Melatonin hæmmes nemlig af lys og forstærkes af mørke.

De fleste af os kan genkende nogle af de ovennævnte symptomer, men der er alligevel stor forskel på i hvilken grad vi bliver berørt. Cirka 10 % af danskerne føler sig vintertriste og cirka 1-2% får en decideret vinterdepression. Der er genetisk forskel på hvordan mørket påvirker det enkelte individ. Hvis du allerede er disponeret for vintertristhed og møder udfordringer eller problemer enten privat eller arbejdsrelateret, kan det måske udvikle sig til en reel vinterdepression.

Symptomer på vinterdepression:

  • Mangel på energi og initiativ
  • Søvnproblemer
  • Øget trang til mad, særligt søde sager og vægtøgning til følge
  • Depressive tanker som fx jeg er ikke noget værd, der er ikke noget ved livet, jeg finder ingen glæde ved noget osv.
  • Sociale problemer, som kan vise sig ved man fx forsøger at undgå socialt samvær i så vid   udstrækning som muligt, man bliver hurtigere irritabel, sexlysten falder og generelt har man en følelse af utilpashed

Hvis du lider af vintertristhed eller vinterdepression kan du få hjælp. I resten af november og hele december 2016 tilbyder jeg 50% rabat på de første to terapisessioner hos mig.

Ring nu på telefon 51889852 og aftal en tid. Gør den mørke tid til god tid.