Julen er hjerternes fest

Glade jul dejlige jul , julemusikken strømmer ud af højtalerne, butikkerne er pyntet festligt op, og der er masser af julegavehandlende mennesker på gader og stræder. Ihh hvor vi glæder os til jul, med alt hvad den indebærer, eller gør vi?

Der er mange mennesker for hvem julen, er noget der blot skal overstås. Glæden over de smukt pyntede vinduer og julemelodiernes romantiske fremstilling af julen, bringer ingen genkendelse. Julefrokost, adventshygge og samvær med familie og venner, er ikke den oplevelse de har haft og har.

Jeg er selv en juleelsker. Når Radio Soft begynder at spille julemusik d. 18. november, er jeg helt sikkert, en af de første, til at finde stationen og skråle med på samtlige julesange (nu er variationen ikke stor på den kanal). Jeg bliver tung om hjertet, når andre fortæller at julen faktisk er den værste og sværeste tid på året. Jeg synes det er trist at de varme og hyggelige minder, jeg bærer i mit hjerte om julen, ikke gælder for alle. Jeg indrømmer mit billede af julen er særdeles romantisk og nogle år er barren sat så højt at julen ikke helt bliver hvad jeg håber på. Men lige netop julen, har jeg nemt ved at tilgive. Jeg går helhjertet og hengivent ind i julen året efter, og har lykkeligt glemt alt om stress, jag og præstationsangst. For det følger også med for mig. Hjemmet skal pyntes smukt og dufte af hjemmebag. Julemaden skal være bedre i år og gaverne skal overraske og glæde alle julegæster. Intet må gå galt, for denne aften er for mig højtidernes højtid. Der skal hygges, stemningen skal være let og ose af overskud og køkkenet skal stå snorlige, så ingen rigtigt opdager, hvor meget arbejde, der er gået forud. Faktisk skal hele december være et langt smil og veltilfreds suk af velvære.

Men men men , her sniger virkeligheden sig så ind. Det er ikke hver dag i december jeg eller mine nærmeste oser af overskud. Irritationen over at skulle ”skære” sig igennem menneskemængderne alle steder, hvor jeg kommer, bliver ikke mindre, jo tættere vi kommer på jul. Gaveræs og julestress bliver hvert år en kilde til refleksion.

Hvad er det julen reelt handler om? Julen handler om at give. At være åbne og kærlige i relationen til andre mennesker. Julen er hjerternes fest, og for det giver mening, er det nødvendigt at vores hjerter er åbne, at vi er parate til at dele, at vi er villige til at åbne vores hjerter for nye mennesker, nye møder, nye måder at gøre tingene på. Alligevel er mange af os, så fastlåste i vores individuelle meninger om, hvordan julen skal holdes og hvad julen skal indeholde, at vi risikerer at bliver lukkede og rigide i stedet for åbne og runde.

Traditioner er gode og nødvendige, fordi det styrker sammenholdet i den flok, som er inkluderet. Det er vigtigt for en flok, der er nogle referencepunkter, som er fælles og som huskes af alle – det styrker båndene.

Jeg har givet mig selv en udfordring i år. Jeg vil løfte blikket og gøre mindst én god gerning, for et menneske, hvor julen ikke føles barmhjertig og ej heller som hjerternes fest.